• +010 - 472 16 23
  • secretariaat@flobert.nl

Over ons

Gezelligheid

Ben je op zoek naar een gezellige schietsportvereniging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze vereniging bestaat al sinds 1978 en het aantal leden (mannen en vrouwen) schommelt rond de 125. We beschikken over een eigen schietaccommodatie in Hoogvliet met een 8-tal banen van 25 meter.

 


Disciplines en kalibers

De schietsport biedt een breed scala aan mogelijkheden voor zowel de recreatieve schutter als de topsporter. Binnen onze vereniging worden onderstaande disciplines beoefend:

  • Meesterkaart licht (vuistvuurwapen, klein kaliber)
  • Meesterkaart zwaar (vuistvuurwapen, groot kaliber)
  • Militair pistool (vuistvuurwapen, groot kaliber)
  • Service Pistool  (vuistvuurwapen, Klein kaliber en groot kaliber)
  • Klein kaliber geweer
  • Klein kaliber karabijn
  • Historisch wapen (pistolen en geweren, zwart kruit basis)

 


Veiligheid

Omdat we met vuurwapens schieten is veiligheid van het grootste belang, iedereen die begint met de schietsport zal dan ook enkele veiligheidstrainingen moeten doorlopen, alvorens hij of zij zelfstandig de schietbaan op mag.

Sportschieten is een sport voor perfectionisten. In Nederland wordt de schietsport door bijna 40.000 schutters beoefend. De sport kan zowel door jong als oud beoefend worden, al wordt vaak voor het schieten met vuurwapens gewacht tot de volwassen leeftijd bereikt is. Om goede resultaten te behalen bij het schieten, moet je beschikken over een goede conditie, lichaamsbeheersing en concentratievermogen. Daarnaast zit de uitdaging in het feit dat deze eigenschappen keer op keer aangewend moeten worden om telkens weer een perfect schot af te geven. Wedstrijd series bestaan vaak uit enkele tientallen schoten.

In de statische schietsport wordt geschoten op papieren doelen (de roos) welke verschillende ringen heeft. De binnenste ring geeft het hoogste aantal punten maar is tevens het kleinst. Deze vorm van schietsport wordt beoefend met klein- of groot-kaliber wapens, geweren, pistolen en revolvers, in zowel staande, liggende als geknielde positie. Elk met hun eigen discipline en regels.

De term klein-kaliber en groot-kaliber zijn afgeleid van de maat van de kogelpunt, deze wordt veelal in inches weergegeven. (1 inch = 2,54 cm). Onder klein kaliber vallen alle randvuurpatronen kleiner dan 0.22 inch. Over het algemeen wordt hier de .22 lr patroon mee bedoeld, die veel mensen ook wel kennen als 6mm patroon. Alles daarboven valt onder de categorie groot-kaliber, dit betreft dan enkel nog centraalvuurpatronen. Voor vuistvuurwapens zijn dit kalibers als 9mm, .38 special, .357 magnum, .45 ACP, etc.

De geweer kalibers worden vaker op verschillende manieren aangeduid. Bijvoorbeeld .223 remington wordt ook wel aangeduid als 5.56×45 mm NATO en de patroon heeft in de praktijk de zelfde afmetingen. Hierdoor denken de meesten mensen dat deze twee patronen uitwisselbaar zijn.
Dit is absoluut niet zo.
Omdat de 5.56x45mm NATO een grotere kruitlading heeft, en de meeste .223 remington geweren een korte chamber leade hebben. (ruimte tussen kamer en de loop).
Wordt de gasdruk bij het afgaan van het patroon veel hoger dan bij een standaard .223 remington patroon. Hierdoor kan je wapen beschadigd raken of zelfs ontploffen.


Geïnteresseerd geraakt?

Is je interesse gewekt en wil je eens een introductie meemaken op onze vereniging. Dat is mogelijk. Meld je aan via de contactpagina en we gaan een afspraak inplannen.